27 Ağustos 2013 Salı


sSELAM
SİTEMİZE HOŞ GELDİNİZ


31 Temmuz 2013 Çarşamba

BASİT 5V REGÜLE DEVRESİ

  sabit 5v verebilen basit bir regüle devresi. çıkış gerilimi = zener voltajı – transistör eşik gerilimi formülüne göredir.

EN BASİT DC LAMBA DİMMERİ

Lamba yada motor gibi yükleri dimmerleyebileceğiniz en basit devre.

VOLTAJ KORUMA DEVRESİ

Güç kaynağınızda olabilecek tehlikeli voltaj yükselmelerinde cihazınızı koruyabileceğiniz basit bir devre. 12v zener ayarlanabilecek en düşük voltaj değerini belirler. 10k pot ile 12v dan daha yüksek değerlere ayarlayabilirsiniz. devreyi resetlemek için kaynak gerilimini kesmelisiniz.

3 KANAL PUSH BUTON DEVRESİ

     Bu devre bilgi yarışmalarında kullanılan bir uygulamadır. A,B,C üç yarışmacıdır. soruyu bilip butona ilk basanın ikaz LED’i yanar dierleri sonradan bassa bile yanmaz. RESET butonu ise yanmış olan ikaz ledini söndürür.

AYARLI BUCK-BOOST CONVERTER DEVRESİ

         Bu devre basit bir Buck-boost converter örneğidir. giriş gerilimini 3v ile 15v arası uygulayarak çıkıştan ayarladığınız değeri sabit olarak alırsınız. 10v zener min çıkış gerilimini belirler. 10k pot ile çıkışı ayarlayabilirsiniz. Bu uygulmayı negatif gerilim elde etmede kullanabilirsiniz.

DİGİTAL KONTROLLÜ AKIM SINIRLAMA

Bu devre ile akım sınırlamasını dijital olarak ayarlayabilirsiniz. dirençler R-2R kombinasyonuna göre kullanılmıştır. ikili sayı sisteminin değeriyle orantılı akım sınırlaması ayarlanır.

555 İLE TEK TETİKLEMELİ ZAMANLAYICI

    Devredeki butonla 555 entegresini tetiklediğinizde röle hemen enerjilenir ve ayarladığınız zaman dolunca kontakları tekrar bırakır. çalışma süresi 220k pot ve C1 kondansatörüne göre belirleniyor. zamanlamanın başlaması için tek tetik alması yeterlidir.

AYARLI ZENER DEVRESİ

Zener diodlara alternatif bir devre. buradaki kullanacağınız PNP transistörünün akımına göre daha güçlü bir zener diod elde etmiş olursunuz. gerilim ayarı potun her 10k değerinde 1v artıyor.

12 V AC - 24 V DC GERİLİM İKİLEYİCİ DEVRESİ

 12v ac gerilimi kondansatörler ile ikiye katlayarak 24v dc gerilim elde edebilirsiniz. bu dc gerilimin akımı, kondansatörlerin kapasitesine ve trafo ile köprü diodun gücüne bağlıdır. çıkış her nekadar 24v olsada bunu sürekli verimli biçimde kullanamassınız. ancak akımı sürekli değilde kesik kesik harcadığınızda kondansatörler şarj olma zamanını daha çok toplayacağından verim artacaktır.
not: bu 24v etkin değerdir. kondansatörler max tepe değerini depolar ve bu nedenle çıkışta yaklaşık 33v değerini okuyabilirsiniz. bu gerilim trafolardan trafoya tölerans farklılığı gösterebilir.

İKİ BUTONLU ON-OFF ANAHTARI DEVRESİ

iki ayrı butonlu ve transistörlerle yapılmış basit on-off anahtarı.

TEK DARBE ÜRETİCİLER

  Buradaki devreler butonla 
tetiklendiği zaman sadece 
tek pulse yani darbe üretir. 
darbenin periyodunu R ve C 
elemanlarının değerinegöre ayarlayabilirsiniz.

BASİT SU SEVİYE KONTROLÜ DEVRESİ

        Kuyu ve depolardaki suyu pompayla boşaltırken yada tam tersi su doldururken seviye kontrolünü en basit bu devre ile sağlıklı bir biçimde yapabilirsiniz. su seviyesiMin probunun altına düştüğünde pompa motoru durur. tekrar çalışması için su seviyesinin Max probuna ulaşmasını bekler. şase probu su kazanının en dip noktasında bulunmalıdır.

OPAMP PWM OSİLATÖRLÜ GÜÇ KONTROLÜ DEVRESİ

       Devre opamp ile yapılmış pwm osilatörüdür .Bu devre pwm darbesi üreterek güç kontrolü olarak kullanılıyor. potansyometreler frenkans ve pwm ayarı yapıyor. pwm ayarı yapılırken frenkans sabit tutuluyor.

7812 REGÜLESİNİ AYARLI OLARAK KULLANMA DEVRESİ

     Bu devre ile 78** entegreleri ayarlı hale dönüştürebilinir. 7812′nin GND voltajı -12v olduğunda çıkışı 0v okunur. entegreler simetrik kaynakla beslenmiştir.

ELEKTRONİK SİGORTA DEVRESİ

Güç kaynaklarınızı korumak amacıyla yapılmış basit bir elektronik sigorta devresi. 0.6ohm 5w direncin üzerinden akan akıma göre düşen gerilim trirstörü tetikleyerek röleyi enerjilendirip devreden akımı keser.tristöre paralel bağlı buton ise devreyi resetleyerek akımı tekrar uygular.

TEK BUTONLU ON-OFF ANAHTARI DEVRESİ























       Bu devre tek butonla on-off yapar. R3 direncine paralel olarak röle bobinini sürebilirsiniz. NPN transistörler ihtiyaca göre BC546 veya BC337 olarak tercih edilebilinir.

Op Amplı Sıcaklık Anahtarı Fan Kontrol Devresi

Soğutucu üzerinde ki sıcaklığa göre fan çalıştırmak için kullandığım bir devre hazır test etmişken paylaşmak istedim devre LM358 op amp üzrine kurulu entegre çıkışında N kanal mosfet ( IRF540, 50N06 ya da IRFZ44) kullanılıyor 10k NTC ile sıcaklığa göre çıkış veriyor çalışma eşiğini devre üzerinde ki 25k trimpot ile ayarlayabilirsiniz devre belirlenen ısıda fanı tam güç çalıştırır ısıs düştüğünde ise durdurur.

Ni-Cd Pil Şarj Devresi

Günümüzde şarj edilebilir pillerin yaygınlaşması, bunlar için gerekli olan şarj cihazlarının ve devrelerinin de yaygınlaşmasına yol açmıştır. Ni-Cd piller, cep telefonlarından, tutunda pilli matkaplara kadar birçok elektronik cihazda ve devrede sık olarak kullanılmaktadır. Bu tip pillerin şarjı için kullanılacak devreler, sabit gerilim altında, oldukça iyi seviyede kararlı akım sağlayacak devreler olmalıdırlar. Bu amaçla şekilde çıkış gerilimi ayarlanabilir, LM317 regüle entegresi ile yapılmış bir şarj devresi görülmektedir. Standart LM317’li devre bağlantısı geliştirilerek, şekildeki şarj devresi elde edilmiştir. Transistör ile oluşturulmuş akım sınırlama devresi, oluşabilecek yüksek akımlarda çıkışı kapatarak, hem devreyi hem de pilleri koruma görevi yapar. Devre, 5 Ah (Amper-saat)’lik piller için 1A’lik akım sağlayabilir. LM317 entegresinin soğutucuya bağlanarak ısınması önlenmelidir. Çıkışa bağlanacak piller, şarj devresinin çıkış gerilim değerine uygun olarak tek veya seri olarak bağlanmalıdırlar.